Activitățile în domeniul sistemelor de securitate sunt reglementate de Legea 333 din 2003, cu numeroase modificări ulterioare. Știm că nu acest fapt reprezintă punctul de interes pentru care ați vizitat pagina noastră, însă considerăm că ține de obligația noastră să vă oferim această informație înainte de a vă aventura în domeniul sistemelor de securitate. Pentru o scurtă prezentare a cadrului legal, vizitați secțiunea Utile a paginii noastre.
Sistemele electronice de securitate sunt categorizate în 3 subsisteme: Alarmare la efracție, Supraveghere video și Control acces. Aceste subsisteme pot funcționa independent unul de altul sau interconectate, în funcție de posibilitățile oferite de module și de cerințe. Pe scurt:
Sistemele de detecție și alarmare la efracție, numite de-obicei „Sistem de alarmă” sau „Alarmă efracție” au scopul principal de a detecta o efracție sau tentativă de efracție și de a o semnala prin căi sonore, vizuale și prin tele-comunicare. Aceste funcții de obicei se realizează utilizând:
- detectori de mișcare pentru corpuri calde (infraroșu) și/sau corpuri reci (microunde)
- detectori de stare pentru uși și geamuri
- detectori de diverse unde mecanice și sonore (spargere geam, vibrații, etc)
- detectori perimetrali (detectori cu bariere în infraroșu, variație câmp magnetic, vibrații a elementelor perimetrale)
- sirene acustice și avertizoare vizuale
- diverse module de comunicații (telefonie fixa, mobilă sau internet)
Sistemele de Supraveghere video, cunoscute și ca sisteme de Monitorizare video, respectiv sisteme de Televiziune în circuit închis (prescurtat TVCI sau CCTV) au scopul de a surprinde și de a înregistra anumite evenimente și de a ajuta la identificarea peroanelor și reconstituirea evenimentelor. Este important de reținut că un sistem de Supraveghere video nu poate interveni în oprirea unor acte nedorite, furturi, tâlhării, însă poate fi conectat la Sistemele de detecție și alarmare la efracție, respectiv dispecerat de securitate, care poate să intervină activ. La fel de important e de știut că prezența camerelor video demotivează infractorii și reduce șansa evenimentelor neplăcute, însă infractorii „profesioniști” știu cum să evite recunoașterea prin camere video.
Structura sistemelor de Monitorizare video aparent e foarte simplă și ușor de interconectat, fiind compus din:
- Camere video de interior
- Camere video de exterior
- Camere video analogice
- Camere video varifocale
- Camere video cu zoom optic
- Camere video rotative – PTZ
- Camere video Digitale
- Camere video HD
- Camere Video Megapixel
- Camere video IP
- Înregistratoare video digitale – DVR
- Înregistratoare video de rețea – NVR
- Convertoare de semnal video
- Switch-uri de rețea / POE
- Surse de alimentare neîntreruptibile
Configurarea corectă a acestora însă este mult mai dificilă și necesită multă experiență în practică.
Sistemele de control acces sunt dedicate zonelor comerciale, industriale și administrative, având scop identic cu cheile clasice, în sensul că împiedică accesul peroanelor în anumite zone sau spații. Însă sistemele electrice de control acces (cu chei electronice sau biometrice) au o serie de beneficii în comparație cu sistemele mecanice de control acces (cu chei mecanice), dintre care cel mai important avantaj constă în unicitatea fiecărei chei, utilizarea acesteia poate fi activată și dezactivată fără prezența cheii, respectiv poate fi urmărită perioada utilizării ei. E important să reținem că și sistemele electrice de control acces au anumite vulnerabilități, la fel ca și sistemele mecanice de control acces. În funcție de caracteristici, și acestea pot fi sparte, forțate și anumite tipuri de chei pot fi copiate la fel de ușor ca și cheile mecanice.
Totodată e important de menționat că majoritatea sistemele electrice de control acces pot fi folosite și în scopuri de pontaj, fiind necesar doar un modul de soft suplimentar. Atragem atenția asupra faptului că sistemele rezidențiale de interfonie și acces cu cartele/brelocuri nu sunt considerate sisteme reale de control acces, deși îndeplinesc o funcție foarte apropiată.
Lucrările în domeniul Sistemelor de securitate necesită o cunoștință detaliată și experientă atât în domeniul electric, mecanic cât și în tehnologia de detecție. Pentru a vedea câteva recomandări, respectiv erori frecvente în domeniu, vizitați secțiunea Utile a paginii noastre.
BMSEC Solutions cu sediul în Reghin, jud. Mureș, licențiat de Inspectorul General al Poliției Române (IGPR) pentru Instalarea, modificarea și mentenanța Sistemelor de securitate, oferă servicii profesionale în domeniul Sistemelor de Alarmare la efracție, Supraveghere video și Control acces.