Trăim în era lucrurilor Smart, adică a obiectelor inteligente/deștepte. Nebunia a început cu apariția Smart Phone-urilor, urmat de diverse echipamente electronice, iar în prezent am ajuns să avem chiar și Smart Sock, adică Șosetă Inteligentă. Dar de fapt unde este inteligența în aceste obiecte? Realitatea este că majoritatea acestor obiecte și echipamente nu au mai nimic inteligent în ele, ci doar oamenii de marketing din spatele produselor sunt inteligenți. Într-adevăr, așa numitele echipamente Smart au funcții și caracteristici mult mai avansate fată de variantele Clasice, însă în marea majoritate nu au inteligență (artificială), ci au configurări mai felxibile, predefinite, pe cale de consecință sunt mult mai ușor de utilizat sau chiar au algoritmi de reglare auto-adaptive.
Termenul și primele instalații de Smart House, adică Casă Inteligentă au apărut mult înaintea Telefoanelor Deștepte și la vremea respectivă dezvoltatorii au visat case cu adevărat inteligente. Însă deocamdată așa-zisele Case Inteligente de fapt sunt niște sisteme automate foarte complexe, care execută automat multe funcții în baza unor logici presetate. Ca urmare, aceste sisteme automate cresc confortul locuitorilor, conferind o valoare în plus imobilului, oferind posibilitatea modificării, adaptării logicii după nevoi. În literatura de specialitate sistemele de Casă Inteligentă sunt denumite de obicei sisteme de Home Automation, adică Automatizarea integrală a casei.
Ce este de fapt un Smart House?
Așa zisa Casă Inteligentă este o automatizare rezidențială, care interconectează toate, sau măcar majoritatea funcțiilor casei, oferind viziune, control și automatizare între toate aceste funcții. Automatizarea tip Smart House poate să interconecteze diverse produse și tehnologii, în urma cărora dă naștere unor funcții, pe care în mod normal nici unul dintre echipamente nu ar putea realiza în mod independent. De obicei (dar nu obligatoriu) Sistemele de Casă Inteligentă sunt accesibile prin intermediul internetului accesat prin telefoane, tablete și calculatoare, oferind posibilitatea monitorizării și controlării acestuia de la distanță.
Ce poate să facă un Smart House?
Pe lângă funcția secundară, și anume acela de a fi accesibil de la distanță, controlabil prin telefon, sistemele de Casă Inteligentă pot însuma numeroase funcții, dintre care enumerpm cu caracter exemplificativ următoarele:
- Toate stările echipamentelor de iluminat, încălzit, umbrit, irigat, etc. pot fi vizualizate și controlate centralizat prin intermediul unor ecrane tactile.
- Butoanele de comandă fizice, echivalentul întrerupătoarelor, pot fi configurate și reconfigurate astfel, încât să aibă diverse funcții, fără a fi necesar trasarea altor fire. De exemplu: Întrerupătorul luminii din cămară poate fi reconfigurat în scopul deschiderii jaluzelelor din bucătărie.
- O setare la un echipament poate să producă efecte în mai multe subsisteme. De exemplu: Setarea termostatului de ambient dintr-o cameră, pe lângă faptul că controlează încălzirea și aerul condiționat din cameră, poate să și închidă – deschidă jaluzele, pentru a optimiza controlul termic.
- Scenarii de utilizare a spațiilor sau a casei. De exemplu: schimbarea intensității și culorii a mai multor lumini, în funcție de activitatea desfășurată (vizualizarea unui film, luarea cinei sau relaxare cu cei dragi).
- Demotivarea infractorilor prin simularea prezenței fizice în casă, prin aprinderea luminii, acționarea jaluzelelor, simularea funcționării televizorului.
Ce nu se consideră Smart House?
Trăind în era Smart, există o capcană în alegerea produselor și subsistemelor. Pe piață există numeroase echipamente care sunt prezentate ca Smart, sau sunt oferite chiar ca kituri de Smart home, dar care în realitate sunt doar niște micro automatizări rezidențiale controlabile prin telefon, însă care nu pot fi interconectate cu nici un alt sistem. De exemplu, poți avea în acasă un termostat care poate fi controlat prin internet, un sistem de alarmă, care poate fi vizualizat și controlat de la distantă, respectiv lumini care de asemenea pot fi controlate printr-o aplicație dedicată, însă totuși acestea laolaltă nu alcătuiesc un sistem de Casă Inteligentă, fiind imposibil interconectarea acestor subsisteme.
Ce sistem să alegem?
Întrebarea ar trebui să fie: Pe ce perioadă vreau să funcționeze sistemul? Actualmente sunt foarte multe sisteme, protocoale de automatizare de clădiri. Însă o parte semnificativă dintre aceste sisteme apar și dispar în timp, iar electronica inclusă în casă are o durată de viață mai scurtă față de zidăria casei. Deci trebuie luat în calcul faptul că în timp anumite echipamente trebuie înlocuite, ca atare, trebuie sa aibă o garanție suport de lungă durată pentru sistem. Din păcate nu se poate prognoza prezența în producție a echipamentelor unui sistem, dar cert e, că cu cât este mai puțin răspândit, cu atât șansa de a dispare de pe piață este mai mare. De exemplu, începând cu anul 2015 standardul Z-Wave câștiga foarte repede teren în domeniu, astfel părea că o să devină sistemul principal de automatizare rezidențială fără fir, însă prin anul 2018 s-au descoperit semnificative neajunsuri la acest standard, în consecință producătorii au început să se focalizeze pe alte sisteme, cum ar fi ZigBee. Unul dintre primele soluții de automatizare clădiri este sistemul EIB/KNX, acest sistem era primul care a fost acceptat pe plan global ca standard de automatizare clădiri. Din acel moment acesta este în creștere continuă, fiind susținut de sute de producători, având mii de echipamente certificate. Deși nimeni nu știe ce o să aducă viitorul, probabilitatea de a găsi peste zeci de ani componente de schimb la un sistem KNX este semnificativ mai mare decât la orice alt sistem de Casă Inteligentă.
Cât costă?
E clar că la acestă întrebare nu se poate răspunde în valoare numerică. Se poate afirma că la începutul istoriei Caselor Inteligente, acestea considerate mofturile celor bogați. Însă cu dezvoltarea tehnologiei aceste sistem au ajuns să fie accesibile și clasei medii, și cu timpul o sa devină uzuală, ca și instalația standard de electricitate din casă. O perioadă lungă sistemul KNX a fost considerată ireal de scumpă, această critică având mai multe laturi. Într-adevăr un sistem KNX e mai scump, decât un alt sistem de casă inteligentă low cost, dar nu poate fi etichetat în general scump. Această critică vine în special ca urmare a faptului că sistemul KNX are în gama de produse un număr semnificativ de componente dedicate celor mai luxoase spații, a căror valoare desigur este semnificativ mai mare decât a echivalentelor low cost din alte sisteme, chiar și a variantelor de buget din gama KNX. Însă acest sistem oferă calitate, durabilitate și multiple posibilități de interconectare, neaccesibile la un alt tip de sistem.
Recomandare:
În cazul în care considerați să investiți într-un sistem de Casă Inteligentă, înainte să acționați, consultați-vă cu un integrator de sistem, astfel puteți reduce șansele de a achiziționa produse care nu vor putea fi integrate într-un sistem global de control al casei. Ofertele specialiștilor care au experiență doar în domeniul lor de activitate, fie că e vorba de specialiști în instalații termice, sanitare, electrice, automatizări căi de acces, sisteme de umbrit, etc. pot fi tentante, însă per ansamblu nu oferă soluții practice. Există o șansă semnificativă că soluțiile oferite de aceștia, deși corecte din punct de vedere tehnic, să nu poată fi integrate într-un sistem de Smart House.
BMSEC Solutions cu sediul în Reghin, jud. Mureș, specializat în Sisteme de securitate, Automatizări rezidențiale și BMS oferă servicii profesionale de proiectare, instalare și mentenanță a sistemelor de Casă Inteligentă. Avem în echipă Integrator certificat de Asociația KNX din Bruxelles, Specialist în rețele Z-Wave cu experiență chiar și de dezvoltare soft/echipamente pe Z-Wave, și experiență în diverse alte sisteme dedicate soluțiilor de Casă Inteligentă.